Djokovič koketuje s lidmi, kteří způsobili genocidu

on

Srbská tenisová hvězda Novak Djokovič je opět předmětem kritiky. Tentokrát to nemá nic společného s tenisem. 35-letý Belehradčan si po nedávném US Open, ve kterém prohrál ve finále s Daniilem Medveděvem, odskočil na svatbu.

Pravda 22.09.2021 06:10 Novak DjokovičFoto: SITA / AP, Andy Brownbill
Novak Djokovič.
Tam vznikla jeho společná fotografie s bývalým velitelem notoricky známé polovojenské jednotky Drinskí vlci, která se zúčastnila genocidě proti Bosňanů v Srebrenici.

Záběry zveřejněné v neděli na Twitteru ukazují, že Djokovič seděl u stolu vedle Milana Joloviča, bývalého velitele, který má přezdívku „Legenda“. Mnoho Srbů slaví Joloviča jako zachránce života odsouzeného válečného zločince Ratka Mladiče během války v Bosně na počátku 90. let minulého století.

Záběry Djokoviče později zveřejnili i místní média.

V roce 2017 soud OSN uznal Mladiče, bývalého bosenskosrbského generála, vinným z genocidy a válečných zločinů v Bosně a odsoudil ho na doživotí.

Drinskí vlci byli vojenskou jednotkou armády Republiky srbské, která se zúčastnila masovém zabíjení Bosňanů v Srebrenici, které mezinárodní soudy později označili za genocidu.

Během nedávné návštěvy Bosny Djokoviče také viděli zpívat na svatbě s bosenským srbským předsedou Miloradem Dodik, známým popírači genocidy, který se pravidelně zasazuje odtržení bosenskosrbského subjektu Republiky srbské od Bosny.

Situaci na Twitteru glosoval i srbský politolog Jasmin Mujanovič. Podle něj Djokovič pravděpodobně nepřijde v důsledku svého spojování s kontroverzními osobnostmi o žádné sponzorské smlouvy.

„Popírání bosenské genocidy a spojování s těmi, kteří se na ní podíleli, vám přinese spíše Nobelovy ceny, než sociální ostrakismus,“ napsal Mujanovič.

„Pro ty, kteří počítají, 0 je také to, kolik sponzorů Novak ztratil za pózování se značkou alkoholu pojmenovanou po nacistickém spolupracovníkovi z 2. světové války dražé Mihailovic.“

Nejnovější články

Jak připravit zahradu na jaro

Jaro je za dveřmi a s ním i čas na probuzení zahrady z zimního spánku. Naplánujte si venkovní aktivity, díky kterým bude vaše zahrada...