Už dávno víme, že by ořechy měly být součástí našeho jídelníčku, a to zejména kvůli jejich výjimečným výživovým vlastnostem. Ale jak je zařadit do našich denních stravovacích návyků tak, abychom z nich získali opravdu maximum? Na to se podíváme v dnešním článku.
Začněte od základu
Přidejte hrst oříšků do svého ranního müsli nebo jogurtu. Nejen, že vám dodají energii na začátek dne, ale také zlepší chuť vaší snídaně. Můžete je kombinovat s oblíbeným ovocem, které vám dodá vitamíny a minerály nebo jimi obohatit svou oblíbenou kaši. Pokud máte rádi spíše slané snídaně, určitě neodmítnete např. bagel s volským okem, slaninou, hruškou a kešu ořechy.
Zdravá svačinka
Místo toho, abyste sáhli po nezdravých slaných pochutinách, zvolte ořechy. Jsou plné bílkovin a vlákniny, které vás udrží v sytosti a pomohou zvládnout hlad mezi jednotlivými jídly. Co takhle hrst mandlí nebo pistácií v kombinaci s jablkem či jiným sezónním ovocem? Kdo by odolal!
Přijďte na chuť ořechovým máslům
Ořechová másla jsou skvělou alternativou k běžným máslům a margarínům. Mandle, arašídy nebo vlašské ořechy – všechna tato másla můžete použít na tousty, do smoothie nebo jako dip k ovoci. Nezapomeňte ale sledovat složení, které je mnohdy zbytečně plné cukrů.
Salát trochu jinak
Ořechy přidávají do salátů křupavost a obohacují je o zdravé tuky a bílkoviny. Přidejte do svého oblíbeného salátu nasekané ořechy a užijte si novou chuťovou dimenzi – co třeba vlašské ořechy v kombinaci s medovou zálivkou?
Dezert s překvapením
Ořechy jsou skvělou přísadou do pečení – můžete je přidat do muffinů, koláčů nebo i chleba. Vyzkoušejte například banánový chléb s vlašskými ořechy, brownies s kešu nebo třeba ořechové sušenky, po kterých se jen zapráší.
Zařazení ořechů do našeho jídelníčku může být nejen zdravé, ale také chutné. Experimentujte s různými typy ořechů i způsoby jejich použití a objevte varianty, které vám vyhovují.